vrijdag 3 april 2009

De laatste weken

Na de cycloon en alle olie op het strand en in de zee dachten we dat we het nu wel gehad zouden hebben met het natuurgeweld. Net dat we ons weer opmaakten voor een week surfen met Adam zou er weer een cycloon overrazen. We begonnen ons nu echt zorgen te maken over onze laatste dagen in Australie.Zouden we nog wat zonneschijn krijgen?

We hebben onszelf in het water gedwongen, ondanks dat er weinig goede surfgolven waren, maar we wilden dolgraag op het board staan. Een paar keer hebben we op Alex Head wat golven kunnen pakken. Dit was met het weer de beste plek in de regio dus alle surfers lagen dan ook daar in het water. Dat maakte het voor ons moeilijker om een golf te pakken, want zodra wij een golf zagen en er klaar voor lagen had een ervaren surfer hem natuurlijk allang te pakken. Gelukkig is het een baai waar ook veel beginners komen en de ervaren surfers laten dan zo nu en dan een golfje lopen.
Met veel gepeddel, zware armen en veel spierpijn de dag erna toch hier en daar een goede golf kunnen surfen.

Tegen het weekend zagen de voorspellingen er nog steeds niet goed uit, maar we hebben onze spullen gepakt en zijn naar het noorden gereden. Van Chantelle en Richard mochten we de “Ute” lenen. Dit is een auto voor de echte Aussi. Ze zeggen: “Every guy has to have a ute”. Het is een utility car, een soort pick-up, maar dan een normale auto waar de achterbank tot en met de achterbak 1 grote open bak is, met een lederen cover. Die mochten we dus lenen. We zijn vanaf zondag 12 dagen op pad geweest met die car. Een beaut, die ute. Een flinke motor waar we elke truck en auto mee konden inhalen op Bruce Highway no. 1. De eenbaanssnelweg die het verkeer van Darwin tegen de klok in naar Cairns leidt.

Met alle campingspullen op naar het noorden dus (meer dan 1000 km rijden). Met deze keer 2 tops om over de tent te spannen om alle eventuele regen tegen te houden. In twee dagen zijn we naar Airlie Beach gereden. Dit is een toeristische “badplaats” aan de Whitsunday eilanden. Laat je niet misleiden door de naam, want er is in Airlie geen Beach te vinden. Het is een startpunt om de eilanden te bekijken en na elke 2 meter vind je een touroperator die hun tochten proberen te verkopen. Meestal moet je beschrijvingen met een korreltje zout nemen maar dit was de eerste keer dat het precies was zoals de Lonely Planet het beschreef.

Goed, welke tour kies je als je een eiland of nog beter het Great Barrier Reef wil bekijken. Nou geen tour met 180 man op een boot die 3 uur heen en 3 uur terug naar een entertainment ponton moet varen waar je vervolgens met zijn allen op een klein stukje gebied tijdens het snorkelen elkaar in het gezicht flippert en de vissen en het koraal voor je neus ziet verbleken. Maar een andere tour was er eigenlijk niet te vinden. Uiteindelijk hebben we met een catamaran met 80 man de eilanden rond gevaren en weinig van het beloofde koraal en reef vis gezien. Teleurgesteld hebben we de gratis eiland trip en de gratis campingovernachting afgezegd en zijn we de volgende dag weer terug naar het zuiden gereden.

Agnes Waters zat in ons geheugen als een leuke plek en, waar we onlangs hoorde, dat je daar eventueel ook naar het Reef zou kunnen. Op naar een klein dorpje aan de kust waar we op een camping aan de riviermond 5 overnachtingen zullen hebben onder een mega sterrenhemel waar we de melkweg van het zuiderlijk halfrond goed konden bekijken.

Tegen Agnes Water aan ligt het kleine plaatsje The Town of 1770. Hier meerde Captain Cook in het zelfde jaartal met zijn vloot aan. Het is niets meer dan peperdure huizen tegen de bergwand, een camping, een cafe en twee bedrijfjes die tochten naar het Reef aanbieden. Ook is Agnes Water een goede plek om te surfen voor beginners. Voor ons de perfecte plaats om te verblijven. Geen massa, lekker rustig.

We hebben hier een geweldige week gehad met veel zonneschijn, een heerlijke camping aan het water, 2 dagen surfen in voor ons perfecte golven en afsluitend met een fantastische trip naar het Great Barrier Reef (met 32 man en 5 uur Reef tijd) waar we nu echt onze voldoening hadden met prachtig koraal en geweldig gekleurde vissen, een seaturtle en zelfs 2 haaien!

Mooier hadden we de vakantie niet kunnen afsluiten en we zijn blij dat we ons gevoel hebben gevolgd.

Terugkijkend hebben we veel gedaan en gezien, maar nooit zoveel als we in eerste instantie hadden willen. Misschien hebben we met het weer dan wat pech gehad, want hebben zo goed als elke ramp en weertype die dit land kan hebben voorbij zien komen maar reden te meer om nog eens terug te komen met de kennis die we hebben opgedaan om een toekomstige reis voor te bereiden. Het land is groot, ontdenkbaar groot en er valt in een klein gebied ook te veel te zien en te doen. De trip naar Nieuw Zeeland is een extra die we voor geen goud hadden willen missen. De familie heeft ons met open armen ontvangen en namen ons op in hun leven. Heel erg fijn.

De ontilbare tassen staan gepakt en nou maar hopen dat we morgen geen overgewicht hebben :-D

Veel liefs van Mijke en Robbert

Hier de link naar de foto's:

Australia last few weeks